Consument wil grotere rol overheid bij duurzaam en gezond voedsel

Deventer, 2 februari 2017 15:50 | Lisanne Moraal

De overheid moet meer aandacht en geld besteden aan gezonde en duurzame voeding, zo vinden consumenten. Ze zijn dan ook positief over het idee om een minister van Voedsel te installeren.

Dit blijkt uit de resultaten van het Duurzaamheidskompas ‘Gezond en Duurzaam voedsel’ dat Schuttelaar & Partners samen met SAMR (SmartAgent MarketResponse) heeft uitgevoerd.

Rol overheid

71% van de consumenten vindt dat we de komende jaren meer aandacht aan gezonde en duurzame voeding moeten besteden. Om dit te realiseren, is volgens 70% van de consumenten een duidelijke rol voor de overheid weggelegd. 85% is neutraal tot positief (45%) over het idee om een minister van Voedsel te installeren.

Minister van voedsel

Consumenten hebben verschillende verwachtingen van een minister van voedsel. Zo wordt verwacht dat deze minister gezond en duurzaam eten goedkoper maakt dan ongezond voedsel. Verder hopen ze dat bewindspersoon orde schept in de tegenstrijdige informatie over voedsel.

15% van de respondenten staat negatief tegenover een dergelijke minister vanwege de grote hoeveelheid bestaande ministerposten. Ook vinden zij dat de verantwoordelijkheid van gezond eten bij de mensen zelf ligt.

Maatschappelijke organisaties

Niet alleen de overheid, maar ook bedrijven en maatschappelijke organisaties moeten verantwoordelijkheid nemen en gezondere en meer duurzame voeding produceren, zo geven consumenten aan in het onderzoek.