Celstraf voor vleeshandelaar Willy Selten

Den Bosch, 7 april 2015 14:57 | Denise Doornebosch

Internationaal vleeshandelaar Willy Selten is dinsdag veroordeeld tot tweeënhalf jaar celstraf voor fraude met paardenvlees. Dit meldt NOS.

Het paardenvlees werd ontdekt in partijen vlees die werden verkocht als puur rundvlees. Er werd vijf jaar celstraf tegen hem geëist. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde Selten voor valsheid in geschrifte onder andere omdat pakbonnen en facturen werden vervalst.

Misleiding

De rechter gelooft niet dat het paardenvlees per ongeluk tussen het rundvlees is terechtgekomen, zoals Selten heeft beweerd. “De verklaring van de verdachte dat enkel sprake was van slordigheden in de administratie wordt weerlegd door de bewijsmiddelen. Alles duidt veeleer op bewust handelen dan op een vergissing. De verdachte heeft klanten en uiteindelijk de consument misleid”, aldus de rechtbank.

Bovendien heeft Selten bijgedragen aan het negatieve imago van de Nederlandse vleesindustrie in Nederland en in het buitenland, luidt de uitspraak.

Lagere straf

De rechter legt een lagere straf op dan geëist onder andere omdat de vleesgroothandel van Willy Selten door de affaire failliet is gegaan en omdat hij vanaf de inval op zijn bedrijf met naam en toenaam in de (internationale) pers is genoemd.