CBL en FNLI: geen enkel excuus voor voedselfraude

, 7 februari 2014 10:21 | Maurice de Jong

De Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) spreken schande van de gang van zaken bij Slachterij Van Hattem. Supermarkten gaan de certificeringseisen voor alle leveranciers aanscherpen.

De FNLI noemt het “buitengewoon teleurstellend” dat er wederom paard is verwerkt in als rund geëtiketteerd vlees. De administratie van bedrijven om de productkwaliteit te borgen dient te allen tijde op orde te zijn. “Traceerbaarheid van grondstoffen is voorwaarde nummer één voor een betrouwbare keten.”

Bestaansrecht voedselketen

Bedrijven die een loopje nemen met het vertrouwen van hun leveranciers en de consument, hebben geen bestaansrecht in de voedselproductieketen, laat het CBL weten. “Het is goed dat de overheid maatregelen neemt en dit soort bedrijven hard aanpakt.”

Voor voedselfraude bestaat geen enkel excuus, reageren FNLI en CBL eensgezind.

Aangescherpte certificering voedselveiligheid

De FNLI juicht de komst van de module “Food Fraud” van het Global Food Safety Initiative (GFSI) toe. De koepelorganisatie roept voedingsbedrijven op deze module aan hun voedselveiligheidssysteem toe te voegen.

Supermarkten benadrukken dat ze de geëiste certificering voor “alle leveranciers” zullen aanscherpen. Ze verplichten huismerkproducenten in de toekomst hun voedselveiligheidssysteem aan te vullen met de “Food Fraud” module.

Food Event: Bouwen aan Vertrouwen

Het Food Event op 8 april as. haakt in op het thema Voedselvertrouwen.Het thema 'Bouwen aan vertrouwen' wordt belicht vanuit het perspectief van de foodindustrie met onderwerpen als fraude, transparantie, voedselverspilling, clean label, gezondheid, integriteit en duurzaam sourcen.

Onderzoeksraad voor de Veiligheid

Tijdens de plenaire ochtendsessie zal Tjibbe Joustra, voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid, de keynote lezing verzorgen. Hij gaat in op de bevindingen en conclusies uit onderzoeken waaronder de salmonella in gerookte zalm en trekt daarbij parallellen met andere branches.

Lees VMT online:

Dossier paardenvleesschandaal