Bunge neemt meerderheid aandelen IOI Loders Croklaan over van IOI

White Plains, VS, 13 september 2017 15:36 | Sophie Laemers

Bunge Limited, een agribusiness en voedingsbedrijf dat onder andere oliezaden en granen levert, kondigt een definitieve overeenkomst aan met IOI Loders Croklaan (“Loders”) waarin ze 70% van de aandelen verkrijgen ter waarde van $ 946 miljoen.

De transactie breidt de capaciteiten, het bereik en de schaal van Bunge uit die het bedrijf als een wereldwijde leider op de kaart zet in B2B oliën. 

Snoepgoed en babyvoeding

Loders is een leidende partij in de business-to-business markt voor eetbare oliën die $33 miljard waard is. Het portfolio van Loders bevat afgeleide producten van palm- en tropische oliën met een expertise op het gebied van toepassingen in snoepgoed, bakkerijen en babyvoeding. Loders dient klanten van de voedselindustrie in 100 landen over de hele wereld. ­­­

Bunge

Soren Schrode, Bunge’s CEO: “Dit is een aantrekkelijke transactie voor Bunge. Het past bij ons doel om ons bedrijf uit te breiden door onze groei in B2B semi-speciale en speciale oliën te versnellen.”

“Samen met Loders hebben we een grootschalig aanbod van producten die afgeleid zijn van tropische- en zaadolie, met innovatieve toepassingsmogelijkheden en duurzaamheidsprogramma’s. Dit geeft Bunge de positie om onze klanten te helpen innoveren en te groeien voor de toekomst”, gaat Schrode verder.

Bunge is enthousiast over de voordelen die gecreëerd worden voor zowel Bunge’s aandeelhouders, als voor de medewerkers, klanten en zakenpartners van onze bedrijven.

“De deskundigheid die de werknemers van Loders meenemen op het gebied van klantenbinding, marktkennis en toepassingsontwikkeling zijn een aanwinst voor de gecombineerde zaken. Wij kijken er naar uit om het team van Loders te verwelkomen bij Bunge,” aldus Schrode.

Loders

“We zijn verheugd om ons aan te sluiten bij een bedrijf dat onze toewijding aan innovatie, duurzaamheid en uitzonderlijke service deelt,” zegt Julian Veitch, CEO van Loders.

“Samen zullen we een leider zijn in innovatie met wereldwijde toepassingscapaciteiten. Ik verwacht dat de medewerkers van Loders hier ook voordelen van gaan ondervinden, nu zij deel gaan uitmaken van een grotere, wereldwijde organisatie. Wij kijken uit naar de samenwerking met het Bunge team om zo onze kansen te maximaliseren die deze transactie creëert.”

IOI

De CEO van IOI, Dato’ Lee Yeow Chor, stelt dat Loders zal profiteren van Bunge’s wereldwijde footprint en expertise op het gebied van zaadolie-inkoop en producten die op zaadolie zijn gebaseerd.

“IOI is enthousiast over de mogelijkheid om te participeren in de toekomstige groei van Bunge en Loders. Ook kunnen we onze gezamenlijk ambitie realiseren: een belangrijke en gespecialiseerde rol vervullen op het gebied van oliën die geschikt zijn voor consumptie.”

Productaanbod

De transactie heeft volgens Bunge vele strategische en financiële voordelen.

Naast het grootschalige productaanbod dat deze transactie creëert, heeft Loders een uitgebreid portfolio met 300 patenten die innovaties en toepassingscapaciteiten combineert.

Ook versnelt de samenwerking de groei van oliebedrijven als Bunge’s Food & Ingredient. Na het sluiten van de deal zal Loders worden blootgesteld aan nieuwe markten in India en Latijn Amerika waar Bunge een sterke aanwezigheid heeft.

Duurzaamheid

Daarnaast zal de overname bijdragen aan de winst. De kosten zullen lager zijn dan dat de bedrijven individueel hadden kunnen bereiken. In het eerste jaar wordt $15 miljoen verwacht aan kostenbesparingen. In het derde jaar zullen die naar verwachting zijn opgelopen tot $45 miljoen.

Ook wordt verwacht dat de bedrijven samen meer zullen verkopen dan dat ze individueel gedaan hadden. Jaarlijks zullen die naar verwachting $80 miljoen bedragen.

Op het gebied van duurzaamheid zijn er ook duidelijke beloften: zowel Loders als Bunge zijn toegewijd aan duurzame en eerlijke oliën waarbij er geen sprake is van ontbossing, geen turf wordt gebruikt en waarbij de mensenrechten worden beschermd. Ook zijn traceerbaarheid en transparantie belangrijke aspecten.

Toekomst

Het gecombineerde bedrijf zal een bestuur opstellen bestaande uit drie vertegenwoordigers van Bunge en twee van IOI. Loders behoudt zijn eigen merk en zal opereren als Bunge’s Food & Ingredients business.

Vijf jaar na het overnemen van 70% van de aandelen, heeft Bunge volgens de overeenkomst het recht om de overige 30% ook aan te schaffen.

De overname wordt in de komende twaalf maanden afgerond.