Blog: Maleisië start charmeoffensief palmolie

Kuala Lumpur, 13 november 2017 05:30 | Maurice de Jong

Ontbossing, branden en slechte arbeidsomstandigheden: als palmolie al in het nieuws komt, dan is dit vaak negatief. Dat de palmolieketen ook verduurzaamt, ontgaan veel media. Maleisië grijpt het honderdjarige bestaan van deze industrie aan om internationale journalisten de laatste ontwikkelingen te tonen. VMT doet verslag vanuit Maleisië; blog 1.

Maurice de JongGelijk na vertrek vanaf de internationale luchthaven van Kuala Lumpur wordt duidelijk waar het om draait in Maleisië: palmolie. Eindeloze palmplantages zijn er te zien vanaf de belangrijkste snelweg van het land die de hoofdstad met Singapore en Thailand verbindt.

De taxichauffeur vertelt honderduit over één van de belangrijkste exportproducten van het land. “Kijk die bomen zijn net aangeplant en dat zijn oude bomen.”

Kookdemonstraties

Vele tolwegen later komen we na uur aan in de betonnen jungle van Kuala Lumpur met haar hoge wolkenkrabbers. Twee leden van de Maleise Palmolie Raad (Malaysian Palm Oil Council, MPOC). wachten de Nederlandse journalist op bij het luxueuze Concorde Hotel.

Kosten noch moeite zijn gespaard om het bezoek naar de zin te maken. Vliegreizen, eten en drinken, verblijf: alles wordt betaald. Er wordt zelfs een boottocht georganiseerd om wild te spotten op Sabah (het Maleise deel van Borneo) en ook zijn er kookdemonstraties met palmolie.

Educatief programma

De vijf dagen die de persreis duurt, zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat volgeboekt. De MPOC spreekt dan ook niet van een persreis maar van een educatief programma.

Alle uitgenodigde journalisten uit Rusland, India, Pakistan, Egypte, China, Bangladesh en Nederland worden aan het eind geacht te weten hoe de wereld van duurzame palmolie reilt en zeilt. Vandaag volgt al het eerste tentamen: een bezoek aan de palmolieplantage van Sime Darby op Carey Eiland.

VMT-redacteur Maurice de Jong blogt rechtstreeks vanuit Maleisië in de de week van 12-19 november op www.vmt.nl