Analyse: 'Blockchain is een eitje'

Den Haag, 10 oktober 2017 08:00 | Schuttelaar & Partners

Kipster, de kippenboerderij van de toekomst, Nijsen/Granico, diervoederproducent uit humane reststromen, Hendrix Genetics, kippengenetica en Schuttelaar & Partners, brengen de ei-keten in kaart met een transparante food-blockchain.

Mysterieus die blockchain? Valt wel mee. Blockchain is een softwaretechnologie om data op te slaan. Data die als schakels van een ketting aaneen geklonken zijn. Wat je vastlegt in de schakels kun je niet meer wijzigen, want dan breekt de ketting. Blockchain kent geen autoriteit die als poortwachter op de data toeziet. Alle deelnemers aan een blockchain bepalen gezamenlijk welke data hoe wordt opgeslagen.

Je kunt informatie ook versleuteld opslaan in een blockchain. Dan kunnen buitenstaanders prima zien dát er iets opgeslagen is, maar niet wát er opgeslagen is. Of nog een stap verder: je kunt de blockchain zelfs helemaal privé houden tussen gemachtigde partijen.

Blockchain & agro-food


Het delen van informatie is ontzettend handig in agro-food, bijvoorbeeld rondom voedselveiligheid, duurzaamheid en arbeidsomstandigheden. Je kunt allerlei soorten informatie uit de keten vastleggen in een blockchain en daarop ook analyses uitvoeren.

Er wordt inmiddels volop geëxperimenteerd met blockchains in agro-food. Helaas zijn deze blockchains vaak niet openbaar. Soms zitten ze verscholen achter logins, soms is alle data versleuteld, en soms wordt de informatie via een centrale app in een blockchain geplaatst. Hiermee verliest de technologie aan kracht. Met een transparante food-blockchain check je daadwerkelijk hoe je voedsel, stap-voor-stap, van grond-tot-mond komt.

The proof is in the eggy-pudding


Kipster, Nijsen/Granico, Hendrix Genetics en Schuttelaar & Partners brengen de ei-keten in kaart met een food-blockchain, zodat de consument kan zien hoe goed de kippen het hebben, wat ze precies eten, waar de kip vandaan komt, wie hun dierenarts was, hoe hun broertjes grootgebracht worden, en nog veel meer.

De pluimveesector heeft in korte tijd het nieuws gehaald op een negatieve manier. In Nederland met de Fipronil affaire, in Engeland met het sjoemelvlees. Met deze transparante food-blockchain hadden deze ongelukken misschien voorkomen kunnen worden.

Wij gaan bewijzen dat het kan. We beginnen klein, maar bouwen de blockchain langzamerhand verder op. En nodigen alle ketenpartijen van harte uit om met ons online te gaan op de food-blockchain.

Doutzen Wagenaar (dwagenaar@schuttelaar.nl) is adviseur duurzame ketens bij Schuttelaar & Partners

Joost Schuttelaar (jschuttelaar@schuttelaar.nl) is partner bij Schuttelaar & Partners en verantwoordelijk voor digitale technologie