Bijproduct van oploskoffie als voedingsvezel

Madrid, 30 augustus 2016 11:02 | Kirby van de Graaff

De resten van gemalen koffie zou aan voeding toegevoegd kunnen worden als vezels en antioxidant.

Dit blijkt uit Spaans onderzoek dat gepubliceerd is in het tijdschrift Food Chemistry. De onderzoekers hebben koekjes als drager gebruikt voor de voedingsvezels uit de koffieresten. De vezels zijn getest op thermische stabiliteit en voedselveiligheid. De koekjes met deze voedingsvezels zijn getest op de nutritionele waarde, chemische (acrylamide, hydroxymethylfurfural en en microbiologische veiligheid en de sensorische eigenschappen.

Zes miljoen ton

Een kilogram oploskoffie levert ongeveer 2 kilogram aan koffierestanten op. Dit loopt op tot ongeveer 6 miljoen ton aan koffierestanten per jaar. Dit bijproduct wordt al gebruikt in biobrandstof, compost en dierenvoeding. 

Voeding en gezondheid

De onderzoekers geven aan dat er een toenemende interesse is in de mogelijkheden van koffieresten voor voeding en de gezondheid. Het bijproduct zou een natuurlijke bron zijn van vezels, eiwitten, aminozuren en laag glycemische suikers.

Duurzaamheid

Het onderzoek is onderdeel geworden van SUSCOFFEE. Dit is een project van de Spaanse overheid. De onderzoekers geven aan dat het gebruik van de koffieresten in voeding een toevoeging is aan de bio-economie. Eveneens zorgt het voor een verminderde impact op het milieu.