Bezorgdheid voedselveiligheid na EHEC-crisis

, 9 augustus 2011 10:31 | Maurice de Jong

De uitbraak van EHEC, maar ook de commotie rondom de ESBL-bacterie bezorgt een derde van de Nederlanders kopzorgen over de veiligheid van ons eten.

Onderzoeksbureau CentERdata ondervroeg in juni 2011 in opdracht van het Voedingscentrum 2090 leden van het zogenoemde CenterERpanel hoe zij denken over voedselveiligheid. De panelleden vormen een goede afspiegeling van de Nederlandse bevolking.

Vooral 55-plus vrouwen letten nu meer op de veiligheid van hun eten. Ze wassen hun handen vaker, hun groente beter en letten over het algemeen meer op hun hygiëne.

Voedselveiligheid
Voor gezinnen met jonge kinderen ligt dit compleet anders. Zij gaan juist nonchalanter met hygiëne om. Zo houden de families minder rekening met houdbaarheidsdata en wassen ze minder vaak hun handen.

Het Voedingscentrum vindt dit een zorgelijke ontwikkeling, want juist kinderen en jonge baby’s zijn gevoelig voor voedselinfecties. Het wassen van rauwe groenten, het niet drinken van rauwe melk en eten van rauw vlees verkleint de kans op voedselinfecties, aldus het voedingsinstituut.

Houdbaarheidsdatum
Uit het onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de ondervraagden (79%) altijd de handen wast voor het koken. Daar staat dan wel tegenover dat 10% van hen wel eens een bederfelijk product eet dat over datum is.

Salmonella, dioxines en listeria

Om consumenten de beginselen van voedselveiligheid bij te brengen, publiceert het Voedingscentrum het nieuwe boek ‘Alles over veilig eten’ met de belangrijkste adviezen. Het boek geeft informatie over schadelijke stoffen als dioxines en hoe je besmettingen met salmonella en listeria voorkomt. Ook beschrijft de publicatie de invloed van dierziekten, toevoegingen en bestrijdingsmiddelen op het eten.

Lees VMT online:
Al het nieuws over EHEC