Aankondiging rechtszaak NVWA over gebrek transparantie

Utrecht, 13 april 2015 15:55 | Denise Doornebosch

Consumentenorganisatie Foodwatch stapt naar de rechter om openheid te eisen over de eindproducten die bij de fraudezaak rond vleesverwerker Willy Selten betrokken waren.

Foodwatch vroeg de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) destijds via de Wet Openbaar Bestuur (WOB) om de informatie over de eindproducten waar het mogelijk onveilige vlees in zat, openbaar te maken. De NVWA weigerde met het argument dat dit betrekkingen van Nederland met andere staten en de reputatie van bedrijven zou kunnen schaden.

Reputatieschade

Na het indienen van bezwaar en een hoorzitting heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RON) het WOB-verzoek alsnog gedeeltelijk ingewilligd. Hoewel de RON deze lijst volledig wilde anonimiseren om reputatieschade van de bedrijven te voorkomen, zijn toch enkele merknamen blijven staan. Deze lijst is in november 2014 door Foodwatch gepubliceerd.

Foodwatch blijft echter pleiten voor volledige transparantie over alle betrokken eindproducten en stapt daarom naar de rechter. De zaak dient dinsdag 14 april om 9:00 in de rechtbank van Amsterdam.

De NVWA geeft aan pas na de rechtszaak te willen reageren.