Aanbod gezonde lunch in attractieparken schiet tekort

Den Haag, 21 december 2016 14:25 | Schuttelaar & Partners

Attractieparken en dierentuinen kunnen en moeten veel meer doen om hun gasten gezond eten en drinken aan te bieden. Gezonde keuzes zijn beperkt beschikbaar en vaak nauwelijks te vinden tussen het overdadige aanbod van ongezonde lekkernijen.

Dit blijkt uit onderzoek dat adviesbureau Schuttelaar & Partners heeft uitgevoerd onder 31 attractieparken en dierentuinen.

Gezonde snack

Vooral kinderen komen er bekaaid af: slechts een op vijf attracties biedt een gezonde verrassing voor kinderen. Dit terwijl driekwart van de consumenten aangeeft het een goed idee te vinden als dagattracties gezonde producten meer zouden promoten .

Vet, zout en zoet

Een inventarisatie van menukaarten leert dat deze vooral vette, zoute en zoete lunchgerechten aanprijzen.

Hoewel vaak ook belegde broodjes en soep te koop zijn, en soms salades of gezonde snacks, moet je goed zoeken om deze te vinden. Dierentuinen doen het doorgaans iets beter dan attractieparken. Dierenpark Amersfoort en de Efteling kwamen als beste uit de bus.

Gezond eten

Suzanne van der Pijll van Schuttelaar & Partners vindt dat attractieparken en dierentuinen meer verantwoordelijkheid kunnen en moeten nemen. “Veel mensen willen graag gezonder eten en drinken, maar vinden het vaak lastig. Wij zien dat het vooral tijdens een dagje uit erg moeilijk wordt gemaakt. Gezond eten hoeft toch geen sprookje te zijn?”

Ook in commercieel opzicht missen de attracties kansen. Van der Pijll: “Nu nemen veel mensen eten en drinken mee van huis om nog iets gezonds binnen te krijgen. Dat is gemiste omzet”.

Lees het onderzoek van Schuttelaar: 'Gezond eten hoeft toch geen sprookje te zijn?' (PDF)

Best scorende dagattracties:
scorende-dagattracties