Vitafoods Europe 2019 in het teken van duurzaamheid

Genève (CH), 29 maart 2019 11:27 | Redactie VMT

Vitafoods Europe (7-9 mei 2019, Genève) richt zich dit jaar op het bijeenbrengen van de industrie om de belangrijkste uitdagingen voor de toekomst te bespreken, zoals duurzame inkoop, plantaardige ingrediënten, hennepextracten en CBD.

Vitafoods Europa ziet de wereldbevolking stijgen, net als het milieubewustzijn. Duurzaam voedsel aanbieden met een hoge voedingswaarde zal volgens hen in het volgende decennium zowel in belang als in complexiteit toenemen. Dit is terug te zien op de beurs, door veel aandacht voor duurzaamheid, met onder andere een duurzaamheidsplein, waar de nieuwste consumenten- en marktinzichten uit de industrie te zien zijn. Verder zijn er meer dan 1200 wereldwijde leveranciers aanwezig die actief zijn in ingrediënten en grondstoffen; voedingssupplementen; contractproductie en private label en diensten en apparatuur.

Chris Lee, Managing Director van Global Health and Nutrition Network, Europe, bij Informa Exhibitions, zei: "Duurzaamheid is een cruciale factor in het aankoopbeslissingsproces voor consumenten die steeds meer gezond en milieubewust worden. Dit en de noodzaak om voldoende voedsel voor een groeiende bevolking te bieden, heeft ons ertoe gebracht de duurzaamheid van de industrie te identificeren als een belangrijke zorg en gelegenheid voor de nutraceutische industrie.

"Ons doel met Vitafoods Europe 2019 is om de gemeenschap bij elkaar te brengen en de discussie te openen over de uitdagingen en kansen die voor ons liggen. Op deze manier hopen we samenwerking in de hele nutraceutische industrie aan te moedigen en de overgang naar echte circulariteit te beïnvloeden. "

Regelgeving

Om verwarring rond bijgewerkte of nieuw ingevoerde EU- en wereldwijde regelgeving op te helderen en fabrikanten in staat te stellen het proces op de markt te versnellen, heeft Vitafoods experts van de Europese Federatie van Verenigingen van Producenten van Gezondheidsproducten (EHPM) uitgenodigd, die 1-op1 consulten zullen geven. Verder zal er een rondtafeldiscussie plaatsvinden over het belang van het creëren van diversiteit in het personeelsbestand.  

Daarnaast zal het Vitafoods Education Program dit jaar terugkeren met een nieuwe flexibele structuur, die deelnemers de kans geeft om specifieke sessies, individuele dagen of de volledige driedaagse agenda bij te wonen. Gedurende het hele evenement zal het programma 11 topontmoetingen en meer dan 50 experts uit de industrie en het bedrijfsleven hebben om break-outtrends en de nieuwste studies van de industrie te bespreken.

Glatt

Glatt geïntegreerde procesoplossingen zal ook aanwezig zijn op Vitafoods, bij stand D-133. Hier presenteert het bedrijf het nieuwe fabriekssysteem GF ModFlex, voor een continue productie van ingrediënten met toegevoegde waarde met een installatietijd van slechts twaalf dagen. Het heeft een modulair ontwerp en kan worden aangepast naar individuele wensen. Fijne poeders en poedermengels worden in gelijkmatige

De ruimtebesparende innovatie is gebaseerd op de gevestigde Glatt-vloeistofbedtechnologie en bewaart dankzij zachte procesbeheersing de voedings- en functionele eigenschappen van de producten. Met zijn compacte modulaire systeem is Glatt geschikt voor fabrikanten die hun machines op korte termijn willen upgraden of vernieuwen, met doelproductievolumes tussen 100 kg/h en 3000 kg/h. Het Atex-compliant concept is uitgerust met WIP-reiniging. Een vraaggericht bedienings-, ruimte- en zone-concept wordt ook geleverd, naast het zelf ontwikkelde "GlattView Varia" controlesysteem.

GF ModFlex is geschikt voor vitamineformuleringen, mineralen en sportelementen: hun bulkdichtheid moet zodanig worden aangepast dat ze kunnen worden gevuld tot op een honderdste van een gram in blikjes, capsules of sachets, of in bruisende vorm kunnen worden geperst. Dit geldt ook voor gedroogde probiotica of sportdranken. In het geval van proteïneshakes is een hoge porositeit en bevochtigbaarheid essentieel voor het oplossen van eiwitpoeders zonder residu in water, melk of dranken op basis van planten. Polyolen zoals xylitol, maltitol of lactitol, grondstoffen met toegevoegde waarde en componenten voor premixen kunnen ook optimaal worden aangepast door agglomeratie.