Innofil brengt efficientie en een nieuwe manier van werken

Delden, 15 mei 2017 16:23 | Tessa van Glabbeek

Gerelateerde berichten

Het Innofill concept van Atlantic Engineering geeft voedingsbedrijven heel wat extra troeven om efficiënter te werken en hun productie anders te organiseren. Voor dit nieuwe concept gebruiken ze de Certa Sinuspomp van Watson-Marlow Masosine.

Innofil is een concept van Atlantic Engineering en maakt nieuwe producten en strategieen mogelijk. De versmarkt wordt steeds groter in winkels en met het procedé van Cook & Chill kun je producten makkelijk enkele weken ‘vers’ bewaren zonder dat je ze kapot moet pasteuriseren. Ze behouden dus gedurende die tijd volop hun eigenschappen en smaak. Deze manier is bijvoorbeeld ook veel eenvoudiger dan bijvoorbeeld producten vacuüm te verpakken.

Cook & Chill

Innofil is een concept dat bestaat uit een machine en ontwikkelde kunststof recipiënten. Om voedsel genoeg te koelen voor het Cook & Chill procedé, mag de afstand tot de kern van het product niet te groot zijn. Die methode is daarom niet mogelijk bij emmers of bolle zakken.

Envelopjes

Daarom ontwikkelden we een soort van kunststof ‘enveloppes’ die vooraf aan drie zijden geseald zijn. Door de dunne vorm kunnen ze snel afgekoeld worden om zo Cook & Chill mogelijk te maken. Het toestel is daarenboven heel eenvoudig te bedienen in verschillende doseringen en men kan snel overschakelen op een ander product.

Ziekenhuismaaltijd

Zaakvoerder Franck Velghe van Atlantic Engineering zag enkele jaren geleden bij klanten hoe de maaltijden voor onder meer ziekenhuizen werden gemaakt. Zo maakten die bedrijven elke dag honderden liters soep, die vervolgens manueel in emmers of zakken werden gegoten om de dag zelf te verbruiken. De volgende dag opnieuw.

Efficiënter

Hij vond dat dit efficiënter moest kunnen. Wat als je dubbel zoveel soep zou kunnen maken en die langer bewaren zonder kwaliteitsverlies? De voordelen zijn groot, zo kan je hetzelfde doen met minder productiedagen en efficiënter omgaan met mensen en middelen. De tomatensoep voor vandaag kan je dan ook binnen twee weken opnieuw serveren, zonder kwaliteitsverlies.

Vanuit dat idee is Innofill ontstaan: mobiele toestellen waarmee verpompbaar voedsel perfect en gemakkelijk kan gedoseerd, verpakt en meteen voedselveilig geseald worden.

Watson-Marlow Masosine

Voor dit innovatieve concept was een goede pomp nodig. Cédric De Bleye van Atlantic Engineering vertelt: “In ons bedrijf spelen pompen altijd een belangrijke rol. Wij gebruiken heel wat verschillende soorten pompen, want allen hebben zo hun specifieke eigenschappen en voordelen. Transfereren van vloeistoffen gaat bijvoorbeeld perfect met een membraanpomp, pistonpompen zijn ideaal om vloeistoffen te doseren. Maar voor het Innofill verhaal waren deze niet bruikbaar.

"Pistonvullers zijn prima om elke dag duizenden potjes mayonaise van 250 ml te vullen, maar ze zijn niet bruikbaar om grotere recipiënten te vullen. Dat is een belangrijke reden waarom we terecht zijn gekomen bij de Certa sinuspomp van Masosine. Dit is de enige pomp die voor ons innovatieve concept alles kan wat nodig is.”

De pomp van Watson-Marlow Masosine heeft verschillende eigenschappen die belangrijk zijn voor het Innofil concept. Het is een elektrisch aangedreven pomp die niet zorgt voor pulsaties en de pomp is heel hygiënisch. Daarnaast behandelt de pomp het voedsel 'zacht' en moet bestand zijn tegen hoge temperaturen.

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X