Hoeveel warmte geeft u terug?

Duiven, 26 augustus 2017 08:00 | Redactie VMT

Aerzen helpt foodbedrijven bij energiebesparing en het terugwinnen van warmte bij gebruik van blowers en compressoren. Zo wordt de wereld én de concurrentiepositie van bedrijven verbeterd.

Het besparen van energie en het reduceren van CO2-uitstoot staan hoog op de nationale agenda. Niet voor niets wil de overheid de komende jaren het gebruik van restwarmte stimuleren. Een mooie kans voor de Nederlandse industrie, die verantwoordelijk is voor 80% van het energieverbruiken die als bijproduct van reguliere processen heel veel warmte produceert.

Op dit moment gaat daarvan nog veel verloren. Daar komt bij dat het grootste deel van de benodigde energie wordt opgewekt met fossiele brandstoffen en nauwelijks via hernieuwbare bronnen. En juist daarvan heeft de procesindustrie er zelf zoveel in huis. Denk aan de productie van perslucht. Die levert zoveel warmte op dat bedrijven (en particulieren) dit weer kunnen gebruiken voor verwarming.

Efficiënte machines

Innovaties hebben geleid tot energiezuinige machines. Zo heeft Aerzen speciaal voor veel gebruikte toepassingen als pneumatisch transport en waterzuivering de Delta Hybrid schroefblowers ontwikkeld. Deze zijn ca. 20% zuiniger dan voorheen gangbare blowers. Ook energiezuinige elektromotoren besparen al snel 5% extra.

Warmteterugwinning

De ventilatielucht uit de omkasting van luchtgekoelde blowers, turbo’s en compressoren is, met een temperatuur van 30 tot 60 °C, ideaal om gebruikt te worden voor het verwarmen van ruimtes. De restwarmte van de gecomprimeerde lucht aan de compressoruitgang heeft zelfs nog veel meer potentie om warmte te recupereren. Deze energie kan worden teruggewonnen door middel van een compacte warmtewisselaar die stroomafwaarts in het leidingwerk achter de compressor wordt geïnstalleerd. Zo kunnen foodbedrijven tot wel 90% van het energieverbruik terugwinnen.

Meer informatie vindt u op de website van Aerzen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X