Seminar Listeria monocytogenes in kant-en-klare levensmiddelen

Locatie:  Wageningen
Tijd:  00.00 uur
Datum:  24 mei 2017

Listeria monocytogenes is de veroorzaker van listeriose, een ziekte die in veel gevallen tot sterfte leidt, vooral bij zwangeren en personen met een verzwakte afweer. Vanaf de 80-er jaren van de vorige eeuw is er een aantal grote uitbraken van listeriose geregistreerd, veroorzaakt door onder meer besmette melk, koolsla, zachte kaas en paté.

L. monocytogenes komt algemeen voor en wordt, in wisselende aantallen, aangetroffen in vrijwel alle rauwe grondstoffen: groente, fruit, vis, vlees en melk. Omdat Listeria zich gemakkelijk vestigt in de productieomgeving van levensmiddelen, wordt deze ziekteverwekker vaak aangetroffen op moeilijk te reinigen oppervlakken.

Via die besmette oppervlakken (bijvoorbeeld snijmachines) is besmetting van producten mogelijk. Is vervolgens groei van deze pathogeen mogelijk dan kan in producten met een lange gekoelde bewaartermijn L. monocytogenes uitgroeien tot aantallen boven de 100 kolonievormende eenheden (kve) per gram.

Daarom eist de wetgever een gedegen risicoanalyse voor deze producten om de kans op ziekte zo klein mogelijk te maken. Hoe? Dat leert u tijdens deze bijeenkomst.

Meer informatie

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X