04/04/2025 | Cursus hygiënisch ontwerpen - transportband

04/04/2025 | Cursus hygiënisch ontwerpen - transportband

De cursus hygiënisch ontwerpen - transportband vindt plaats op 4 april in Utrecht.

Burggraaf & Partners nodigt geïnteresseerden uit voor een gespecialiseerde cursus over het hygiënisch ontwerpen van open transportsystemen. Deze cursus richt zich specifiek op het reinigen van het bandoppervlak dat langs andere oppervlakken beweegt, een essentieel aspect voor hygiënische procesvoering.

Onderwerpen die aan bod komen zijn oa.:

  • Het moet! – Wet- en regelgeving
  • Het waarom – Risicoanalyse (C/F/M)
  • Ontwerp – Open processing, materiaalkeuze, reiniging, en huidige praktijk
  • Nieuwe benaderingen en opzet voor hygiënische transportsystemen

Meer informatie via deze link.

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten...

In kwaliteitsmanagement bestaan zoveel lijstjes en actiepunten dat we het doel soms niet meer zien. Digitale trends zoals data-analyse, datachains, automatisering van controles en slimme sensoren gaan helpen om afscheid te nemen van de vele handmatige registraties en lijstjes. Door het werk digitaal goed in te richten, krijgen we weer focus op het doel: met elkaar voedselveilige producten maken die compliant zijn.

Beeld: Alle foto's zijn gemaakt door Koos Groenewold.

Terugblik Food Safety Event: editie van 2024 in beeld

Op dinsdag 19 november kwamen ruim 300 professionals uit de voedingsindustrie samen op het Food Safety Event in de Rijtuigenloods. Om terug te kunnen blikken op een leerzame dag, is het event in een videoterugblik en fotoreportage vastgelegd.

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Overzicht: Zo voorkom je contaminanten in levensmiddelen

Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat voedingsmiddelen vrij zijn van stoffen die daar niet thuishoren. De overheid stelt daarom wettelijke normen en eisen voor contaminanten in levensmiddelen. Dit artikel zet de basics op een rij: hoe voorkom je contaminanten? Waar komen ze vandaan en wat doe je eraan?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe eiwitbronnen?

Safe met Roos: hoe borg je de kwaliteit en veiligheid van nieuwe...

De Gezondheidsraad adviseert Nederlanders 60 procent plantaardige eiwitten te eten en 40 procent dierlijke eiwitten. De eiwittransitie is nodig om de ecologische voetafdruk te verkleinen. De overheid verwacht van voedingsbedrijven dat zij deze verandering ketenbreed uitdragen. Bedrijven zijn volop bezig met productinnovaties en eiwitalternatieven, maar hoe zorg je ervoor dat deze nieuwe eiwitbronnen van hoge kwaliteit zijn?

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Foto: Pixabay

Update E. coli-uitbraak door burgers van McDonald's: 104 zieken, 1...

De FDA, CDC en staatsautoriteiten onderzoeken een E. coli O157:H7-uitbraak die verband houdt met gesnipperde uien op Quarter Pounders bij McDonald's in verschillende staten in de VS. Tot nu toe zijn 104 mensen ziek geworden, 34 zijn opgenomen in het ziekenhuis en vier hebben een ernstige niercomplicatie ontwikkeld. Eén persoon is overleden. McDonald's heeft inmiddels de betrokken uien vervangen en maatregelen genomen om verdere besmettingen te voorkomen.

foto: shutterstock

EFSA herziet veiligheid zoetstof sacharine

EFSA verhoogt de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van sacharine van 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag naar 9 mg/kg. Er zijn geen gezondheidsrisico's aan sacharine verbonden.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen: tientallen merken teruggeroepen

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen:...

Een uitbraak van E. coli-infecties in de Verenigde Staten heeft geleid tot de terugroepactie van tientallen merken biologische wortelen en babywortelen. Tot nu toe zijn 39 mensen ziek geworden, waarvan 15 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Eén persoon is overleden.

Alfalfakiemen mogelijk oorzaak van salmonella-uitbraak met 92 zieken

Alfalfakiemen mogelijk oorzaak van salmonella-uitbraak met 92 zieken

In een onderzoek naar een salmonella-uitbraak waarbij 92 mensen in 18 regio's in Zweden ziek zijn geworden, worden alfalfakiemen als mogelijke besmettingsbron genoemd. De Zweedse volksgezondheidsdienst heeft vastgesteld dat patiënten vaker alfalfakiemen aten dan gezonde controlegroepen.

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst ziek 

Norovirus bij Van der Valk? Minstens 15 medewerkers Belastingdienst...

Meerdere medewerkers van de Belastingdienst werden ziek na een bezoek aan het buffet van Van der Valk in Hoorn. De NVWA houdt de uitbraak nauwlettend in de gaten, maar heeft nog niet uitgesloten wat de besmettingsbron is. "Het gaat hoogstwaarschijnlijk om het norovirus", aldus de NVWA.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.