16/01/2025 | Cursus hygiënisch ontwerpen

16/01/2025 | Cursus hygiënisch ontwerpen

De cursus hygiënisch ontwerpen vindt plaats op 16 januari in Utrecht.

Burggraaf & Partners nodigt professionals uit voor een 3-daagse cursus over voedselveilig produceren, gericht op zowel nieuwe als bestaande apparatuur en productielijnen. Deze cursus biedt een diepgaande behandeling van alle relevante aspecten van hygiënisch ontwerp in de voedingsindustrie.

Doelstellingen van de cursus zijn:

  1. Inzicht krijgen in het belang van hygiënisch ontwerp, inclusief reinigbaarheid tot op microbieel niveau.
  2. Beoordelen van aan te schaffen apparatuur op microbiële reinigbaarheid.
  3. Projecten rondom hygiënisch ontwerp ontwerpen, uitbesteden en begeleiden, inclusief hygiënisch laswerk.
  4. Herkennen, signaleren en melden van niet-hygiënische situaties.
  5. Motiveren van productie- en technisch personeel om hygiënisch te werken.

De cursus maakt deel uit van een bredere cyclus over Gebouwontwerp (incl. interactie met machines), CIP-reiniging en - indien relevant - Droge processen.

Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.:

  • Wet- en regelgeving
  • Risicoanalyse (C/F/M)
  • Reiniging
  • Basisbeginselen hygiënisch ontwerpen
  • Materialen: metalen, elastomeren & plastic, en andere
  • Hygiënisch lassen
  • Statische en dynamische afdichtingen
  • Tankontwerpen en andere ontwerpen
  • Hygiënische procesvoering
  • Hygiënisch samenbouwen en beoordelen

Meer informatie via deze link.

Foto: Lamb Weston

Zo tovert Lamb Weston gebruikte frituurolie om tot nieuwe...

De recycledrang van voedselproducenten leidt soms tot opvallende innovaties. Neem de nieuwe frietverpakking van Lamb Weston, die voor 60% bestaat uit biocirculair plastic gemaakt van gebruikte frituurolie. Hoe borg je de veiligheid van zo'n product? VMT sprak met Lamb Weston over de kwaliteit en veiligheid van de frietverpakking.

Beeld: Shutterstock

Nieuw Nederlandse allergenenbeleid: 7 tips voor toepassing in je...

Begin 2024 werd bekend dat een nieuw allergenenbeleid gaat gelden in Nederland. Er komen scherpere regels voor kruisbesmettingswaarschuwingen. Als gevolg mogen deze waarschuwingen niet zomaar op verpakkingen staan. Het doel is dat de waarschuwingen die wél geplaatst worden, meer waarde krijgen. Maar hoe pas je dit nieuwe beleid praktisch toe?

Foto: Pixabay

Update E. coli-uitbraak door burgers van McDonald's: 104 zieken, 1...

De FDA, CDC en staatsautoriteiten onderzoeken een E. coli O157:H7-uitbraak die verband houdt met gesnipperde uien op Quarter Pounders bij McDonald's in verschillende staten in de VS. Tot nu toe zijn 104 mensen ziek geworden, 34 zijn opgenomen in het ziekenhuis en vier hebben een ernstige niercomplicatie ontwikkeld. Eén persoon is overleden. McDonald's heeft inmiddels de betrokken uien vervangen en maatregelen genomen om verdere besmettingen te voorkomen.

foto: shutterstock

EFSA herziet veiligheid zoetstof sacharine

EFSA verhoogt de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van sacharine van 5 mg/kg lichaamsgewicht per dag naar 9 mg/kg. Er zijn geen gezondheidsrisico's aan sacharine verbonden.

Foto: Pixabay

Bacteriofagen maken snelle detectie van bacteriën in vloeistoffen...

Onderzoekers hebben een baanbrekende test ontwikkeld die bacteriën in vloeistoffen zoals water, urine en melk detecteert door gebruik te maken van bacteriofagen. Biogel verandert van kleur bij aanwezigheid van schadelijke bacteriën, wat snelle en eenvoudige controles mogelijk maakt voor onder meer voedselveiligheid zonder tussenkomst van een laboratorium.

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten behoeve van kwaliteit

Digitale trends voor een voedselveilige toekomst: technologieën ten...

In kwaliteitsmanagement bestaan zoveel lijstjes en actiepunten dat we het doel soms niet meer zien. Digitale trends zoals data-analyse, datachains, automatisering van controles en slimme sensoren gaan helpen om afscheid te nemen van de vele handmatige registraties en lijstjes. Door het werk digitaal goed in te richten, krijgen we weer focus op het doel: met elkaar voedselveilige producten maken die compliant zijn.

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen: tientallen merken teruggeroepen

Dodelijke E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen:...

Een uitbraak van E. coli-infecties in de Verenigde Staten heeft geleid tot de terugroepactie van tientallen merken biologische wortelen en babywortelen. Tot nu toe zijn 39 mensen ziek geworden, waarvan 15 in het ziekenhuis zijn opgenomen. Eén persoon is overleden.

Alfalfakiemen mogelijk oorzaak van salmonella-uitbraak met 92 zieken

Alfalfakiemen mogelijk oorzaak van salmonella-uitbraak met 92 zieken

In een onderzoek naar een salmonella-uitbraak waarbij 92 mensen in 18 regio's in Zweden ziek zijn geworden, worden alfalfakiemen als mogelijke besmettingsbron genoemd. De Zweedse volksgezondheidsdienst heeft vastgesteld dat patiënten vaker alfalfakiemen aten dan gezonde controlegroepen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.