VMT
VMT
22-11 | Nieuwe perspectieven op de eiwittransitie

22-11 | Nieuwe perspectieven op de eiwittransitie

Om de publieke sector te helpen bij het oplossen van barrières in de eiwittransitie lanceert Wageningen University & Research (WUR) de campagne 'Eiwittransitie: van Pijnpunten naar Perspectief'.

22-11 | Nieuwe perspectieven op de eiwittransitie

In 4 sessies (van november 2022 – februari 2023) zoomt een multidisciplinair team van WUR-experts in op de 4 grootste uitdagingen voor beleidsmakers en biedt perspectieven. Van het verminderen van de afhankelijkheid van soja import tot het vormgeven van een circulair voedselsysteem.

4 sessies

In maandelijkse online sessies (van 22 november 2022 tot februari 2023) bespreken WUR-experts de uitdagingen en gaan zij dieper in op perspectieven: routes waarmee belemmeringen kunnen worden opgelost en eiwitbeleid effectiever kan worden vormgegeven. De onderwerpen zijn:

  1. Tradities vernieuwen: de toekomst voor melkveehouders – Technologieën zoals precisie fermentatie kunnen een belangrijke rol spelen bij de productie van alternatieve eiwitten. Maar wat zijn de mogelijkheden en wat motiveert boeren om dergelijke technologieën toe te passen?
  2. Strategieën voor beïnvloeding van consumentengedrag: naar een meer plantaardig dieet – We richten ons vaak op de verantwoordelijkheid van individuele consumenten of op de ontwikkeling van innovatieve voedselproducten, zoals vleesvervangers. Wat zijn andere manieren om een meer plantaardig dieet te stimuleren? En wat zijn de meest effectieve beleidsinstrumenten op dat vlak?
  3. Minder afhankelijk van soja import: alternatieven voor diervoer, op basis van insecten, algen en reststromen– Wereldwijd zijn veel landen afhankelijk van soja import, vooral voor veevoer en voer voor aquacultuur. WUR-experts laten duurzame en betaalbare alternatieven zien op basis van hun studie bij het Victoriameer in Kenia, en hoe de resultaten wereldwijd kunnen worden uitgerold.
  4. Dieren als recyclers: op naar een circulair voedselsysteem– Hoe kunnen we voldoende veilig en voedzaam voedsel produceren voor toekomstige bevolkingen zonder hulpbronnen uit te putten of ecosystemen te vernietigen? WUR-experts visualiseren toekomstscenario’s aan de hand van het Circular Food System Model.

Deelname is gratis. Alle beleidsmakers, NGO’s en andere belanghebbenden bij de eiwittransitie wereldwijd zijn welkom.

Meer informatie & registratie:www.wur.nl/eiwittransitieperspectieven