Van houdbaarheid en pictorials tot claims en additieven: Experts geven do’s en dont’s

Wat komt er op ons af op het gebied van houdbaarheidsaanduiding (THT & TGT)? Hoe zit het precies met het gebruik van Voedings- en Gezondheidsclaims op voedingsmiddelen? Wanneer mag je fruit afbeelden op verpakkingen? Wat zijn de adders onder het additieven-gras? Leer meer over deze onderwerpen tijdens de Food Law Update op 8 juni.

Op dinsdag 8 juni organiseert VMT de online Food Law Update. In dit live seminar praten experts je bij over onderwerpen als additieven, herkomstetikettering, gebruik van claims, afbeeldingen op levensmiddelen en houdbaarheidsaanduidingen.

Programma

etiket label claimsVWS over ontwikkelingen in etikettering, voedselveiligheid en houdbaarheid

Wat zijn de belangrijkste topics waar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het komende jaar de accenten op legt? Wat komt er op ons af op het gebied van novel foods en houdbaarheidsaanduiding (TGT & THT)? En hoe kunnen producenten zich hierop voorbereiden? Tijdens een Q&A met Ana Viloria, senior beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS worden de belangrijkste ontwikkelingen in wetgeving besproken.

etiketNVWA Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims

Claims zijn een vrijwillige vorm van voedselinformatie, die niet misleidend, verwarrend of dubbelzinnig mogen zijn. Welke uitingen op voedingsmiddelen zijn een voedings- of gezondheidsclaims en welke uitingen zijn algemene informatie? Welke stappen moet je doorlopen voor het maken van een claim op een voedingsmiddel? En welke tips heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)? Tijdens deze sessie lichten Marieke Lugt (namens de NVWA, Lugt Food Law) en Martin Kooijman (senior inspecteur NVWA) het NVWA Handboek Voedings- en Gezondheidsclaims toe door antwoord te geven op deze en meer vragen.

yoghurt etiketUpdate pictorials en herkomstverwijzingen

Het voorkomen van misleiding is en blijft altijd een bron van verhitte discussies. Wanneer mag je fruit afbeelden op verpakkingen? Is een smaak-disclaimer nodig als je zowel aroma als echt fruit gebruikt? En hoe zit het ook alweer met de regels voor vrijwillige herkomstetikettering? Inmiddels zijn deze regels een jaar van kracht, maar wat is de verdere uitleg van de regels? Tijdens deze sessie gaan Ebba Hoogenraad (Hoogenraad & Haak) en Marloes Kneppers (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI)) in op deze onderwerpen en zij leggen aan de hand van praktische voorbeelden uit hoe de industrie hiermee om kan gaan.

additieven e-nummersHete hangijzers in de wereld van additieven

De vermelding van additieven op levensmiddelen en het gebruik van onder meer plantenextracten houdt de industrie flink bezig. De term ‘clean label’ klinkt mooi, maar in de praktijk blijkt iedere producent weer anders om te gaan met de invulling hiervan. Wat is de laatste stand van zaken omtrent clean label? Wat is er het afgelopen jaar gebeurd op het gebied van additieven en hoe haat het additieventoezicht van de NVWA eruit zien? Tijdens deze sessie zetten Joyce de Stoppelaar (coördinerend specialistisch inspecteur NVWA) en Barbara Mutsaers (AKD Benelux Lawyers) de ‘hete hangijzers’ rondom additieven op een rij.

Bekijk hier het gehele programma of meld je aan

banner Food Law Update