Video tutorials: Voedselveiligheid met IJsbrand (serie 2020)

VIDEO TUTORIALS - Van lood in ananas en metaalsplinters in producten tot en met de bijna eeuwige houdbaarheid van sommige producten. Voedingsmiddentechnoloog IJsbrand Velzeboer legt in deze serie video tutorials uit hoe het zit. Praktische lessen voor QA en R&D!
Delen:

1. Gebroken felskop

Het sluiten van bussen is een kritisch proces. Er ontstaat een kritisch gevaar met verstrekkende gevolgen als de felskop breekt zoals deze video laat zien.

2. Gemene metaalsplinters

Een metaaldetector vormt vaak een kritisch controlepunt (CCP) in de verwerkingslijn. Wij laten zien hoe soms gemene metaalsplinters kunnen ontstaan die hopelijk door een goede metaaldetector gevonden worden, mits deze goed is afgesteld.

3. Loodcontaminatie in ananas

Van ingeblikte ananas kun je goed dom worden van het stapelgif lood als je die aangebroken in de koelkast bewaart. De inhoud snel opeten of overbrengen in een schaaltje is de oplossing om de contaminatie van dit zware metaal te voorkomen.

4. Fraude met nootmuskaat

In de VOC tijd haalden onze voorvaderen boevenstreken uit om de Portugese piratenboeven te slim af te zijn. De witte kleur van de moderne nootmuskaatnoot is niet de kleur van de onschuld.

5. Schuimlaagje van ‘draft’ bier

Hoe ontstaat het fijne schuimlaagje van een blikje ‘draft’ bier? Het geheim zit in een listig sissend drukkogeltje dat zijn werk pas doet als het bierblikje geopend wordt.

6. Houdbare rookworst

Geëncapsuleerd citroenzuur vormt het geheim van de uitgestelde verzuring van vleeswaren na het pasteurisatie proces. Zo wordt de typisch Hollandse rookworst zeer lang houdbaar.

7. Delaminatie van een PET-fles

De knisperende ketchupfles is geen reden tot ongerustheid. Gewoon een delaminatieverschijnsel van de meerlaagse PET fles die een dubbele fles oplevert zoals deze video laat zien.

8. Bussensluitmachine moet top zijn

Een felskop van een bussensluitmachine moet in topconditie blijven. Het niet te strak afstellen van de felsmachine is een precies en kritisch werkje zodat er geen haarscheuren ontstaan en een drama kunnen veroorzaken.

9. Eeuwig houdbare augurken

Gepasteuriseerde augurken in een glazen pot zijn eeuwig houdbaar of niet? Wij openen een Luycks pot uit 1971 en eten die augurk gewoon op en zijn er niet ziek van geworden.

10. Gekoeld vleestransport zoals vroeger

Smeltend ijs van 0oC binnen 10 seconden op -18oC brengen kan. Wij demonstreren het effect van vriespuntsdaling dat anderhalve eeuw geleden reeds toegepast werd bij gekoeld vleestransport.

11. Watermanagement in drinkyoghurt

Drinkyoghurt bevat meer water dan wat in de ingrediëntenlijst gedeclareerd wordt. Een fraai voorbeeld van bedrieglijk watermanagement.

12. Geheim van vezelrichting

Waarom is het soms erg lastig om een artikeltje recht uit een krant te scheuren? Het geheim ligt in de vezelrichting dat ervoor zorgt dat in de lengte afscheuren kaarsrecht gebeurt.

13. Zo sloop je een 75 jaar oude kaas

Stel je koopt een kaas van 75 jaar oud bij de kringloopwinkel en je maakt deze open.

Dit vind je misschien ook interessant