Printen

Kritiek Foodwatch op Becel pro-activ

, 5 maart 2012 08:00 |

Toevoegen aan Mijn VMT

Foodwatch bekritiseert Becel pro-activ van Unilever. De claim dat het cholesterolverlagend werkt en daarom het risico op hart- en vaatziekten vermindert zou niet bewezen zijn en de langetermijnrisico’s van het gebruik onbekend.

Becel pro-activ is een functional food waaraan plantensterolen toegevoegd zijn. Dit zijn stoffen die het cholesterolgehalte omlaag brengen. Een verlaagd cholesterolgehalte zou het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Langetermijnrsico’s

Volgens Foodwatch is het echter nooit bewezen dat plantensterolen hart- en vaatziekten kunnen voorkomen. De langetermijnrisico's van plantensterolen zijn nog onduidelijk. Foodwatch eist dat de Becel pro-activ op langetermijnrisico's wordt onderzocht, net als met medicijnen gebeurt. “Voor medicijnen ga je naar de dokter, niet naar de supermarkt”, zegt Bart van Opzeeland van Foodwatch.

Kritiek op logo Nederlandse Hartstichting logo

Foodwatch heeft ook kritiek op het gebruik van het logo van de Nederlandse Hartstichting op de verpakking van het product. De Nederlandse Hartstichting krijgt jaarlijks een fors bedrag voor het gebruik van het logo in de marketing van Becel pro-activ.

Ook maakt Foodwatch zich zorgen om consumenten die Becel pro-activ gebruiken en geen hoog cholesterolwaarde hebben. “Dit deel van de gebruikers loopt het risico op bijwerkingen, zonder een kwaal aan te pakken of hun arts te raadplegen”, waarschuwt van Opzeeland.

Cholesterolverlagend effect bewezen

Unilever reageert op de uitlatingen van Foodwatch door te benadrukken dat Becel pro-activ een voedingsmiddel is dat uitsluitend is bedoeld voor mensen die hun cholesterol willen verlagen. De voedingsmiddelenproducent stelt dat het cholesterolverlagend effect van Becel pro-activ is bewezen in meer dan 45 onderzoeken en dat een verlaging van het verhoogde LDL cholesterol het risico op coronaire hartziekten vermindert. De European Food Safety Authority (EFSA) zou dit onderschrijven.

Lees ook op VMT.nl:
AH verbijsterd over aantijging Foodwatch