WUR start grootste project voedselfraude EU -China

Wageningen, 16 juni 2017 11:04 | Jael Lambers

Wageningen University & Research (WUR) strijdt mee tegen voedselfraude binnen het ‘EU-China-Safe’ project, ’s werelds grootste voedselveiligheidsproject tussen de Europese Unie (EU) en China. Aan de hand van het deelproject ‘voedselauthenticiteit’ wil de WUR voedselfraude de kop in drukken.

Ter ondersteuning van het project investeren het Europese Horizon 2020 programma en het Chinese ministerie van Onderzoek en Technologie €10 miljoen in het voedselveiligheidsproject.

Niet-frauderende producent de dupe

Het aantal gerapporteerde gevallen van voedselfraude neemt steeds verder toe en kost de niet-frauderende producenten wereldwijd ongeveer €47 miljard per jaar. Een voorbeeld van een grote sjoemelzaak was het paardenvlees schandaal in 2013.

Voedselfraude en transparantie

Het ‘EU-China-Safe’ project moet de wetgeving en inspecties verbeteren, en ervoor zorgen dat de kwaliteit van informatie-uitwisseling tussen de continenten verbetert. Zo moeten innovatieve technologieën ervoor zorgen dat de detectie van voedselfraude verbetert en leiden tot meer transparantie in de voedselketen.

“Door de inzet van moderne technologie, inclusief een virtueel laboratorium, wordt een unieke mogelijkheid gecreëerd om ‘best practices’ te demonstreren en te delen,” vertelt Saskia van Ruth, professor Food Authenticity and Integrity WUR en coördinator deelproject ‘voedselauthenticiteit’.

Voedselauthenticiteit

In het het voedselauthenticiteit project onderzoeken WUR-wetenschapper de oorzaken van voedselfraude en de factoren die hierbij een rol spelen. Aan de hand hiervan zullen nieuwe fraudedetectiemethoden worden ontwikkeld om voedselfraude terug te dringen. Het onderzoek richt zich op specerijen, bewerkt vlees, babyvoeding, biologische groente en wijn.

De organisatie achter het ‘EU-China-Safe’ project wordt in Europa geleid door Professor Christopher Elliot van de Queen’s University Belfast in Noord-Ierland en in China is Professor Yongning Wu van het China National Center for Food Safety Risk Assessment verantwoordelijk voor het project.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X