Onderzoek RIVM: Inname groente, fruit en peulvruchten gaat nog niet zo best

Bilthoven, 4 juli 2017 13:26 | Hans Kraak

Goed en slecht nieuws. De consumptie door de Nederlanders van een aantal productgroepen zit in de buurt van de aanbevolen hoeveelheden in de Richtlijnen goede voeding zoals zuivel en volkoren granen. Een paar andere staan er verder van af zoals groente, fruit en peulvruchten.

Het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in kaart gebracht wat volwassenen in de periode 2012-2014 aten en dronken. Vervolgens zijn deze gegevens vergeleken met de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad uit 2015. De bevindingen staan briefrapport dat het RIVM afgelopen week publiceerde. 

Groente en fruit
Met de inname van groente, peulvruchten en fruit gaat het nog steeds niet zo best, blijkt uit de RIVM bevindingen: “De gemiddelde gebruikelijke consumptie van groente is ongeveer driekwart en van fruit iets meer dan de helft van de aanbeveling van 200 gram groente en 200 gram fruit per dag. Zo’n 15% van de volwassenen voldoet aan de richtlijn voor groente en die voor fruit. (…) Noten en peulvruchten zijn nog geen gangbare producten in het Nederlandse menu. Slechts 7% eet dagelijks een handje ongezouten noten en peulvruchten staan gemiddeld een keer in de drie weken op het menu.” 

Thee
Een andere aanbeveling in de Richtlijnen goede voeding betreft drie koppen thee per dag. Als de voedselconsumptiegegevens van 2014-2016 er naast worden gelegen, dan blijkt dat slechts een op de vijf Nederlanders de aanbevolen drie koppen thee per dag drinkt. In de groep vrouwen van 50-79 jaar is dit een op de drie.

Suikerdrankjes
Ook wordt aanbevolen zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken. “Vrijwel iedereen drinkt suikerhoudende dranken”, constateert het RIVM. “In de periode 2012-2014 dronken mannen ongeveer twee glazen van 200 ml per dag en vrouwen anderhalf glas.” Verder geeft een op de drie vrouwen en een op de zes mannen aan geen alcohol te gebruiken, terwijl ongeveer 45% van de volwassenen aangeeft geen alcohol of gemiddeld minder dan 1 glas per dag te drinken. 

Zuivel en volkoren gaan beter
Volgens het RIVM eet meer dan de helft van de volwassenen de aanbevolen ‘enkele porties zuivel’ per dag. Daarnaast is ongeveer twee derde van de geconsumeerde smeer- en bereidingsvetten smeerbaar of vloeibaar; de richtlijn beveelt aan vetten zo veel mogelijk in deze vorm te gebruiken. Ook eet bijna de helft van de volwassen Nederlanders conform de desbetreffende richtlijn minstens 90 gram bruin en volkoren graanproducten per dag. 

VCP
Het RIVM-onderzoek is uitgevoerd onder ruim duizend volwassenen en maakt deel uit van een breder onderzoek naar de voedselconsumptie in Nederland van 1 tot 79-jarigen in de periode 2012-2016. De eindresultaten over de volledige onderzoeksperiode, inclusief de inname van voedingsstoffen worden in 2018 verwacht.

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X