Inschrijving verkiezing Kwaliteitsmanager Food 2017 geopend

Deventer, 19 juni 2017 10:52 | Hans Damman

VMT en NNK organiseren voor de vierde keer de verkiezing van de Kwaliteitsmanager Food van het jaar. De inschrijvingstermijn is geopend. Kwaliteitsmanagers kunnen zich tot eind juli aanmelden.

Kwaliteitsmanagers kunnen ook door derden worden voorgedragen. De winnaar zal tijdens het Food Safety Event op 30 november in Amersfoort bekend worden gemaakt.

Ingrediënten en voedingsmiddelen

In aanmerking voor deelname aan de verkiezing van de Kwaliteitsmanager Food van het Jaar komen kwaliteitsmanagers die werken bij een in Nederland gevestigd voedselproducerend bedrijf, zowel van grondstoffen en/of ingrediënten als halffabrikaten en eindproducten, als ook bij groothandel en retail.

Risicoanalyse en gevaren

“Met deze in 2013 voor het eerst gehouden verkiezing willen we kwaliteitsmanagers bewust maken van hun belang voor de gehele organisatie waar zij werken”, licht Cees Beek, bestuurslid NNK toe.

“Met hun ervaring met gevaren en risicoanalyse, maar ook met hun kennis van de organisatieprocessen en tools als lean, Six Sigma en dergelijke, kunnen zij in het MT veel meer betekenen dan zij vaak nu al doen, als ze daar al deel van uit maken.”

“Dat besef begint langzamerhand meer en meer door te dringen in de sector, in eerste instantie vooral bij adviesbureaus en scholen, maar voorzichtig ook bij de voedingsmiddelenproducenten zelf.”

Duidelijke criteria Kwaliteitsmanagers die zich aanmelden worden beoordeeld op vijf criteria. Deze zijn onderdeel van het reglement (punt 3) dat samen met achtergrondinformatie, inschrijf- en aanmeldformulieren is te vinden op de themapagina Voedselveiligheid op VMT.nl.

Zo kijkt de jury onder meer naar de verbetertrajecten op het gebied van proceskwaliteit en voedselveiligheid en welke rol de kwaliteitsmanager daarbij heeft gespeeld, maar ook naar zijn inzet om kwaliteit en voedselveiligheid buiten de organisatie op een hoger plan te brengen.

Selectieprocedure De 10 koppige jury maakt op grond van de ontvangen informatie over kwaliteitsmanager een eerste selectie. De vijf kandidaten die daaruit overblijven, worden in het eigen bedrijf bezocht waarna de jury overgaat tot het nomineren van drie van de vijf kandidaten. Alleen de namen van deze drie kwaliteitsmanagers worden bekendgemaakt.

Publiekstem Met ingang van de vierde editie kan ook de sector een stem uitbrengen op de drie door de jury genomineerde kwaliteitsmanagers. In de voorgaande drie edities konden slechts de in de zaal aanwezige deelnemers hun stem uitbrengen. “We hopen hiermee een brede steun voor de genomineerden te krijgen”, aldus Beek.

De stem van de sector zal in de eindbeoordeling voor een derde meewegen, die van de jury voor twee derde. Wanneer twee kandidaten een gelijk aantal punten behalen zal de stem van de jury de doorslag geven.

Robin Franssen

Vorig jaar april werd Robin Franssen, kwaliteitsmanager bij Plaza Food, gekozen tot Kwaliteitsmanager Food 2015. Met ingang van dit jaar wordt de verkiezing niet langer over het voorafgaande jaar gehouden, maar over het lopende jaar. Dit is mogelijk omdat de prijs nu eind november wordt uitgereikt tijdens het Food Safety Event. De verkiezing van de Kwaliteitsmanager Food 2016 is daardoor dus niet gehouden.

Eerdere winnaars van de verkiezing Kwaliteitsmanager van het Jaar zijn Marjon Otten, kwaliteitsmanager Koninklijke Polak (2014) en Geke Naaktgeboren van FrieslandCampina (2013).

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X