Groei aantal RSPO-leden, meer voortgangsrapportages duurzame palmolie

Londen (Verenigd Koninkrijk), 15 juni 2017 13:11 | Maurice de Jong

De Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) zet volop in op samenwerking en transparantie. Zo kondigde de organisatie op een bijeenkomst in Londen een partnerschap aan met Unicef en introduceert ze de interactieve kaart “GEO RSPO.”

Het afgelopen jaar groeide het aantal leden van RSPO met driehonderd tot 3400, zo maakte de organisatie bekend op de jaarlijkse Europese ronde tafel voor duurzame palmolie in Londen op 13 juni.

Voortgang certificering

Ook diende zo’n 67% van de leden een rapportage in over de voortgang van certificering van palmolie. Het totaal aantal dat hierover rapporteerde bedroeg 1322, in de voorgaande rapportage waren dit 1127 bedrijven en organisaties.

Mensenrechten palmolieketen

RSPO wil zich meer gaan richten op het respecteren van de mensenrechten in de palmolieketen, zo bleek tijdens de bijeenkomst in Londen. Daarom zoekt ze de samenwerking met Unicef om de rechten van kinderen te promoten en het welzijn van werknemers in de keten te verbeteren. Kinderen en hun families op palmolieplantages krijgen bijvoorbeeld te maken met kinderarbeid, slechte toegang tot onderwijs en gebrekkige voeding en voorzieningen voor zwangere vrouwen.

Unicef

RSPO wil het programma van Unicef over kinderrechten en die van hun families in de palmoliesector in de eigen standaarden en activiteiten onderbrengen. Ook wil de multistakeholderorganisatie zo de nodige bewustwording creëren onder de RSPO-leden.

“Het is belangrijk voor de palmolie-industrie om te erkennen dat ze ook met sociale aspecten te maken hebben en dat hier duurzame oplossingen voor te vinden zijn. Het partnerschap met Unicef vertegenwoordigt een mogelijkheid tot samenwerking om zo best-practises te promoten in de sector”, zegt Darrel Webber, CEO van RSPO. “Maar door de samenwerking kunnen we ook zaken signaleren die we nog niet goed op orde hebben”, voegt hij toe.

Transparantie duurzame palmolie

RSPO maakte ook stappen in verdere transparantie in de palmolieketen. RSPO ontwikkelde samen met het World Research Institute de interactieve digitale kaart “GeoRSPO.” Dit platform toont gedetailleerde satellietbeelden van RSPO-leden: palmolieconcessies en gecertificeerde palmoliemolens. Zo is voor iedereen, ook consumenten, te zien of er branden zijn of dat er ontbossing plaatsvindt op RSPO gecertificeerde plantages. GeoRSPO is een krachtig instrument om alle ontwikkelingen in de palmolieconcessies van RSPO-leden te monitoren, aldus RSPO. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X