Gif in 14 Duitse bieren

MÜNCHEN, 25 februari 2016 14:04 | Bianca van de Schraaf

Onderzoekers van het Milieu-instituut in München hebben in 14 biersoorten residuen van de onkruidverdelger Glyfosaat ontdekt. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) onderneemt vooralsnog geen actie.

Het meeste gif werd aangetroffen in de bieren Hasseröder, Franciscanen en Beck's. Ook in het populaire Bitburger is het gif gevonden. De bieren worden ook in Nederland verkocht.

Grenswaarde

De aangetroffen waarden lagen tussen 0,46 µg/L en 29,74 µg/L. In enkele gevallen werd meer dan 300 keer de vastgestelde grenswaarde voor drinkwater overschreden. Dit is 0,1 µg/L. Voor bier is nog geen grenswaarde vastgesteld.

Mogelijk kankerverwekkend

Glyfosaat wordt door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO als mogelijk kankerverwekkend bestempeld. De Europese Voedselautoriteit (EFSA) kwam tot een andere conclusie en vindt het onwaarschijnlijk dat de stof kankerverwekkend is. Bijna 100 internationale onderzoekers bekritiseerden EFSA voor deze uitspraak en schreven een open brief aan EU-commissaris Vytenis Andriukaitis.

1.000 liter bier

Ook het Bundesinstitut für Risikobewertung (BfR), de Duitse NVWA, ziet geen gevaar voor de gezondheid. Volgens het instituut vormen de residuen in het bier pas een risico bij een inname van 1.000 liter bier per dag.

De Duitse autoriteiten nemen op dit moment nog geen maatregelen. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft nog geen signaal uit Duitsland ontvangen.

Glyfosaat

Glyfosaat is wereldwijd de meest gebruikte onkruidverdelger. De door Monsanto in de jaren ’70 ontwikkelde chemische verbinding doodt alle planten, die ermee in contact komen. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X