Symposium: Voedseloverdraagbare virusinfecties bedreigen voedselveiligheid

De Bilt, 29 september 2017 16:53 | Redactie VMT

Het risico op contaminatie van voedsel met virussen is een groot probleem voor de voedingsmiddelenindustrie. Virussen zijn vaak zeer besmettelijk. Op 2 november 2017 organiseert de stichting FoodMicro in de Bilt het symposium ‘Virussen in voeding’.

De gevolgen van een voedselvergiftiging kunnen enorm zijn.  Ook omdat de besmetting zich na de vergiftiging via mens-op-mens contact zeer snel kan verspreiden. Voedsel kan besmet raken doordat het bereid wordt door mensen die het virus bij zich dragen of door contact met fecaal besmet water.

Veel ziektegevallen

In Nederland worden naar schatting ongeveer 800.000 mensen per jaar ziek van Norovirussen. Belangrijke contaminatiebronnen zijn rauwe schaal- en schelpdieren maar ook vers fruit is een belangrijke infectiebron. Andere belangrijke voedsel gerelateerde virussen zijn Hepatitis-A (uit o.a. fruit en oesters) en Hepatitis-E (uit met name vlees en vleesproducten). Onlangs nog werd gewaarschuwd  voor het Hepatitis-E virus dat via varkensvleesproducten verspreid kan worden.

Lastig te detecteren

Virussen die in voeding voorkomen zijn zeer persistent, groeien in levensmiddelen niet uit, kunnen in lage aantallen infectie geven en zijn bijzonder lastig te detecteren omdat ophoping zoals gangbaar voor bijvoorbeeld pathogene bacteriën onmogelijk is. Dit alles maakt de problematiek soms ongrijpbaar.

Symposium virussen in voeding

Op 2 november 2017 organiseert de stichting FoodMicro in de Bilt het symposium ‘Virussen in voeding’ waar de problematiek rond virussen in voeding vanuit diverse invalshoeken behandeld. Zie voor het programma en aanmelding: http://www.foodmicro.nl/

Een EFSA-uitleg over voedseloverdraagbare virusinfecties:

Deze website maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.

sluiten X